Kaart van het Spreewald
» Grotere kaart weergeven
Natuurvakanties » Ontdek het Spreewald
   5 of 8-daagse reis van Pharos Reizen
Natuurlinks » Meren in Brandenburg Wikipedia
» Biosfeerreservaten UNESCO
» Natuurlandschappen Duitsland

Natuur Brandenburg

Brandenburg wordt ook weleens met Finland vergeleken; in de deelstaat liggen meer dan 3000 meren. Watersporters hebben daardoor volop keus aan meren, kanalen en rivieren. Op de Scharmützelsee kun je heerlijk zeilen en in het Spreewald fantastisch kanoën.
Ongeveer een derde van Brandenburg is beschermd natuurgebied en hieronder vallen een Nationaal Park (Unteres Odertal), drie door UNESCO erkende biossfeerreservaten (Spreewald, Flusslandschaft Elbe-Brandenburg en Schorfheide-Chorin) en elf natuurparken (onder andere Barnim, Hoher Fläming en Westhavelland).

Schwielochsee, ligt ten zuidoosten van Berlijn en is met een oppervlakte van ruim 13 vierkante kilomter het grootste natuurlijke meer in Brandenburg. De Schwielochsee is verbonden met de rivier Spree en is het woongebied van een grote variatie aan (water)vogels, planten en vissen.

Spreewald, dit bosrijke veengebied met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer ligt in het zuidoosten van Brandenburg. In het Spreewald komen 18.000 dier- en planten-soorten voor. Door de bijna 1000 kilomter aan waterstromen, gevormd door de vele vertakkingen van de Spree, werd dit gebied al in 1991 door UNESCO erkend als biosfeerreservaat.

Nationaal Park Unteres Odertal, ligt in het noordoosten van Brandenburg aan de oever van de rivier de Oder en is een Duits-Pools natuurreservaat. In 1995 werd het Unteres Odertal officieel uitgeroepen tot Nationaal Park en heeft een totale oppervlakte van 165 vierkante kilometer, waarvan er 105 km2 in Brandenburg liggen. In het gebied leeft onder andere de bever, de otter, de zwarte ooievaar en de zeldzame waterrietzanger.