Plattegrond van Potsdam
» Grotere kaart weergeven
Hotels in Potsdam » 36 hotels in Potsdam
Potsdam links » Potsdam.de Gemeente
» Potsdam Tourism VVV
» Uni Potsdam Universiteit

Potsdam

Potsdam is de fraaie hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. De stad met ruim 150.000 inwoners werd in 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Potsdam ligt aan de rivier de Havel en in de directe omgeving liggen de meren Jungfernsee, Templinsee en Tiefersee. De historische Neuer Markt en het centrum van Potsdam zijn zeer bezienswaardig. Vanaf het Babelsberg kasteel en het Belvedere op de Pfingstberg heb je een prachtig uitzich op de stad, maar ook tijdens een rondvaart over de Havel krijg je een goede indruk van de stad. In Potsdam ligt ook de zogenaamde Hollandse Wijk (Holländisches Viertel). Deze wijk werd in de 18e eeuw door de architect Jan Bouman ontworpen en de bakstenen huizen hebben typische trapgevels.

Slot Sanssouci
Een bezoek aan Potsdam is niet compleet zonder een een bezoekje aan Slot Sanssouci; het prachtige paleis van Frederik de Grote, gebouwd halverwege de 18e eeuw. In het Sanssouci park vind je ook de Neue Kammern, het Neues Palais en Slot Charlottenhof.

Filmmuseum
Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Filmmuseum (Breiterstrasse). Hier is het mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen en het Babelsberg Filmpark te bezoeken.

Cecilienhof
In de Neue Garten ligt het beroemde Cecilienhof. In dit landhuis besloten in 1945 Churchill, Stalin en Truman hoe het na de 2e Wereldoorlog verder moest met Duitsland.
Notabene: de kastelen, paleizen en tuinen van Potsdam zijn uitstekend in een dag te bezoeken. Neem de fiets; dit is de snelste manier om je door de stad te verplaatsen.