Plattegrond van Cottbus
» Grotere kaart weergeven
Plattegrond Frankfurt Oder
» Grotere kaart weergeven
Stedenlinks » Brandenburg a/d Havel Gemeente
» Cottbus Gemeente
» Frankfurt a/d Oder Gemeente
» Eissenhüttenstadt Gemeente

Steden Brandenburg

Naast de hoofdstad Potsdam liggen er in Brandenburg nog een aantal andere interessante steden die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je vakantie in deze deelstaat.

Brandenburg an der Havel (ruim 72.000 inwoners) ligt ten westen van Potsdam en herbergt de imposante St. Peter en Paul Dom, de fraaie 28 meter hoge Steintorturm en er zijn nog restanten van de stadsmuur uit de 14e en 15e eeuw te vinden.

Cottbus (ruim 100.000 inwoners) ligt in het zuidoosten van Brandenburg en wordt al bijna 2000 jaar bewoond. Hier vindt jaarlijks in november het Oost-Europees Filmfestival plaats. In Cottbus staat ook het bijzondere architectonisch vormgegeven IKMZ, het imformatie-, communicatie- en mediacentrum van de Technische Universiteit van Brandenburg

Frankfurt an der Oder (ruim 60.000 inwoners) ligt in het oosten van Brandenburg en direct tegen de Poolse grens aan. Hier kun je nog de sfeer proeven uit het voormalige Oost-Duitsland en zien hoe een typische communistische stad eruit zag. In 1945 werd bepaald dat de rivier de Oder de grens (Oder-Neissegrens) zou bepalen tussen Duitsland en Polen. De rechterover van het toenmalige Frankfurt werd daardoor Pools grondgebied en heet tegenwoordig Slubice.

Eissenhüttenstadt (ruim 32.000 inwoners) ligt eveneens in het oosten van Brandenburg. Deze stad werd pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en diende als centrum voor de ijzer en staalproductie van voormalige Oost-Duitsland. De stad heette eerst Stalinstadt, maar in 1961 werd dit veranderd in Eissenhüttenstadt. Hier vindt je nog de typisch DDR sfeer. In het documentatiecentrum zijn nog vele duizenden producten en zaken uit deze tijd te bewonderen.

Milieusticker in Duitse stadscentra
In steeds meer Duitse stadscentra, waaronder die van Berlijn, worden vervuilende auto's geweerd. Deze stadscentra (Umweltzone) zijn alleen toegankelijk met een milieusticker. NB: deze regeling geldt ook voor buitenlandse toeristen. De milieustickers (Umweltplaketten) zijn ondere andere te koop bij de ANWB. In de steden in de deelstaat Brandenburg is de milieusticker nog niet van toepassing.